Nebuďte lhostejní k ostatním lidem
Podpořte naše občanské sdružení v jeho růstu a aktivitách způsobem, který Vám vyhovuje nejlépe. Naše pomoc je tu pro všechny.
Více informací... 

Články pro média

Veškeré zde uveřejněné informace, články a rozhovory jsou volně dostupné k uveřejnění v kterémkoliv elektronickém či tištěném médiu v České republice na Slovensku, nebo v dalších informačních zdrojích v českém či jiném jazyce. Tyto texty můžete volně použít, pouze prosíme o uvedení jejich zdroje adresou www.sdruzeni.borelioza.cz, informaci o zveřejnění nebo žádosti o konzultace k úpravám textů prosím zasílejte na adresu radka(zavináč)borelioza.cz
Informujte veřejnost o nebezpečné nemoci! Prevence

Jak se bránit před onemocněním lymskou boreliózou

Podrobnější informace o prevenci před LB najdete na stránce Prevence, o jejích přenašečích na stránce Přenašeči boreliózy.

Informační leták pro prevenci před lymskou boreliózou určený široké veřejnosti si můžete stáhnout ve formátu .pdf zde: Lymská borelióza - braňte se včas!, jeho textovou verzi ve formátu .doc zde: Lymská borelióza - braňte se včas!_textová verze

Zde vám nabízíme krátké shrnutí vhodné k otištění v jarních a letních dnech:

Lymská borelióza: Braňte se včas!

Pěkné chvíle strávené při pobytu v přírodě mohou mít nehezké důsledky. Borelióza je nejčastější nemocí, kterou můžete chytit od malého, zdánlivě neškodného tvorečka, jakým je klíště. Pokud se na ni včas nepřijde a důkladně se neléčí, může vést k trvalým škodám na zdraví. Nákaze lze snadno předejít – sice proti této nemoci neexistuje očkování, ale opatrností a používáním repelentů můžete riziko hodně snížit. Proti klíšťatům jsou nejvhodnější silné repelenty, které se stříkají na obuv a oblečení, ve kterém vydrží působit i dlouhou dobu po nanesení. Myslete proto i na děti, které jedou na tábor, a předem jim ošetřete tenisky a svrchní oděvy.

Pokud už klíště chytíte, vytáhněte ho co nejdřív. Zakápněte desinfekcí, nejlépe jodovou, pak použijte pinzetu nebo speciální kartu, které jsou k dostání v lékárnách. Místo vpichu znovu důkladně dezinfikujte a pozorujte nejméně měsíc, jestli se netvoří skvrna. Od alergie ji poznáte tak, že vzniká delší dobu po klíštěti, několik dnů až týdnů, vzácně i měsíců. Bývá větší než 5 cm, může trochu hřát a svědit. Nemusí mít typický vybledlý střed! Při skvrně už je jasné, že jde o boreliózu a je nutné BEZODKLADNĚ NASADIT ANTIBIOTIKA. Lékař nemusí čekat na žádné další testy, protože v počátku nákazy se ještě protilátky netvoří, zato lze nemoc ještě snadno léčit. Pokud se s léčbou otálí, může nemoc postupně devastovat mozek i tělo.

Asi u poloviny nakažených se bohužel žádná skvrna nevytvoří. Pokud se tedy nějaký čas po klíštěti dostaví podezřelé příznaky, i když místo přisátí vypadá normálně, a ve vašem okolí neřádí zrovna žádná viroza, pak NAVŠTIVTE LÉKAŘE a ZDŮRAZNĚTE mu souvislost potíží s klíštětem. Častými příznaky jsou: bolest hlavy, kloubů, svalů, silná únava, mravenčení v končetinách, závratě, bušení srdce, pálení kůže, bolest v krku, zánět spojivek, potíže s močovým měchýřem, rozmazané vidění, obrna lícního nervu.

Nepodceňujte boreliózu, braňte se před klíšťaty a užijte si krásné jarní a letní dny beze strachu!

Více informací o prevenci, průběhu nemoci, její léčbě i zkušenosti postižených pacientů najdete na stránkách www.borelioza.cz

Příznaky

Podrobnější informace o příznacích boreliózy i dalších onemocnění přenášených klíšťaty a přehlednou statistiku potíží uživatelů webových stránek borelioza.cz najdete na stránce Příznaky.

Jak rozpoznat příznaky boreliózy

Toto onemocnění je velmi zákeřné. Průběh bývá zpočátku nenápadný a málokdy má razantní nástup, který by nemocného donutil k okamžitému vyhledání lékařské pomoci. Jediným typickým a nezaměnitelným počátečním příznakem je známá červená skvrna - erythema migrans.

  • Obvykle dosahuje velikosti přes 5 cm.
  • Může být stejnoměrně červená, nebo od středu bledne, až vytvoří prstenec.
  • Vyskytuje se jen zhruba v polovině případů nákazy.
  • Nevzniká hned při štípnutí, ale vytvoří se během několika dní, ale také třeba až po pár týdnech či měsících od nakažení.

Ostatní příznaky bývají velmi různorodé. Často se podobají běžné viróze, což vede k jejich podceňování. Nejčastějšími z nich jsou:

  • Zvýšená teplota
  • Únava neustupující odpočinkem
  • Bolest kloubů a svalů
  • Bolesti hlavy
  • Bušení srdce, závratě, strnutí šíje, poruchy vidění, brnění končetin, poruchy vyprazdňování, obrna lícního nervu aj.

Mnohdy se větší potíže objeví až po letech, např. při oslabení imunity po prodělání jiného onemocnění, v těhotenství, po porodu, vlivem hormonálních změn apod. Proto se často vůbec nedávají do souvislostí s možnou nákazou od klíštěte v minulosti. V takových případech už je onemocnění v organismu rozšířené, a tedy i podstatně hůře léčitelné. Příznaky pozdního stadia onemocnění:

  • Problémy se srdcem – dušnost, bušení, arytmie, tachykardie
  • Poškozený centrální nervový systém – poruchy rovnováhy, paměti, soustředění, dezorientace, bolesti hlavy, ztuhlá šíje
  • Bolestivé, ztuhlé klouby s otoky i bez otoku
  • Kožní vyrážky v různých podobách
  • Postižení různých vnitřních orgánů – dráždivý močový měchýř, trvalé poruchy trávení
  • Potíže se zrakem- poruchy vidění, záněty, výpadky zorného pole
  • Poruchy imunitního systému
  • Onemocnění štítné žlázy

Nerozpoznaná nebo nedostatečně léčená borelióza se může podílet i na vzniku autoimunitních nemocí, jakými jsou např. roztroušená skleróza nebo revmatoidní artritida.

Diagnostika

Diagnostické metody k prokázání lymské boreliózy

Podrobnější informace jak rozpoznat onemocnění lymskou boreliózou, které testy požadovat od svého lékaře a jak jim porozumět najdete na stránce Diagnostika

Mějte prosím na paměti, že borelióza je komplikované onemocnění s nejednoznačnými příznaky, které může mít pomalý, chronický průběh. Laboratorní test, který by nemoc jednoznačně prokázal, prozatím neexistuje. Proto je velmi důležité, aby každý kdo má podezření na nemoc přenesenou z klíštěte uvedl svému lékaři podrobné informace o pobytu v přírodě, možném nebo prokázaném přisátí klíštěte a rozvoji následných, i zdánlivě nesouvisejících zdravotních obtíží. Lymská borelióza může imitovat řadu nemocí, což může vést ke stanovení chybné diagnózy a následně i k chybné léčbě. Nevhodná nebo nedostatečná léčba pak nemocného poškodí nebo odsune správné léčení na dobu, kdy je už nemoc v chronické fázi - pak je další léčba obtížná a nakaženému mohou zůstat trvalé následky, které poznamenají celý jeho další život.

Léčba

Léčba lymské boreliózy

Léčba boreliózy pomocí antibiotik je poměrně snadná v počátku nemoci. Pokud se užijí vysoké dávky vhodných antibiotik brzy po nákaze, je velká šance na vyléčení. Včasné rozeznání nákazy je bohužel spíš výjimkou. Po přisátí nakaženého klíštěte se zdánlivě nic neděje, zatímco borelie se tiše šíří tělem. Varování v podobě skvrny na kůži se objeví asi u poloviny nakažených. Pak je nutné okamžitě nasadit antibiotika. Když se skvrna neobjeví, nebo včas neléčí, může se nemoc rozvinout do další fáze. Pak je potřeba užívat antibiotika v tabletách nebo infuzích po delší dobu a nejlépe vystřídat víc jejich druhů, protože borelie jsou velmi odolné. Léčba je podobná léčbě tuberkulózy, jiné nebezpečné a odolné bakterie. I když se antibiotika užívají až do vymizení všech příznaků nemoci, není úplně jisté, že borelie v těle nezůstanou a nebudou v budoucnu škodit.
Chronicky nemocní většinou své potíže s boreliózou nespojují, lékaři podrobnou anamnézu často opomíjejí. V zahraničí i u nás jsou ale známé případy, kdy léčba pomocí antibiotik pomohla na zdánlivě neřešitelné problémy způsobené infekcí.

Více o léčbě boreliózy najdete na stránce Léčba

Podpůrnou skupinu podobně postižených se zkušenostmi, které vám mohou být nápomocné, najdete na diskusním fóru borelioza.cz